TENT circustheater producties verraste de bezoekers van Heimland 2018 met een voorstelling vanuit een ander perspectief. Bij PIT keek je van bovenaf naar het acrobatische trio in de grote vierkante doos. Dit jaar is TENT als ondersteuning/coach van Monki Business weer in Diepenheim, en komen de makers met nieuw materiaal: een audio-documentaire over de voorstelling PIT.

In de tijd dat het coronavirus spelen voor hen onmogelijk maakte, ontwikkelden ze Geluiden uit de PIT. Het is ontstaan vanuit de wens om niet stil te staan in deze periode, maar in beweging te blijven. Het is een aanmoediging om te blijven creëren. Omdat PIT nu niet kan spelen, hebben ze een alternatieve vorm bedacht om met het publiek te delen. Je hoort de overwegingen van de regisseur, de intieme gedachtes van de spelers, muziek die je bij de keel grijpt en het timbre van voetstappen op de vloer. Zonder PIT te zien, kun je haar tóch ervaren, met andere zintuigen. Geen letterlijke vertaling van wat er te zien is, maar een weerklank van het échte werk.

Stap even in de PIT, in een wereld die geen afstand schept, maar juist toenadering zoekt. Even dichtbij en toch veilig ver weg. En hopelijk kun je PIT volgende zomer weer live buiten komen bekijken. Voor het luisteren heb je nodig:

  1. Een mobiele telefoon met internetverbinding en een koptelefoon;
  2. Kies een plek uit om Geluiden uit de PIT te luisteren; een omgeving waar je je klein of juist heel groot voelt, de meest open plek in je buurt of de kleinste ruimte in je huis. Kies er één, de keuze is aan jou.
  3. Ga op jouw uitgekozen plek staan en start de audio.

Beluister Geluiden uit de PIT.

De voorstelling PIT is gemaakt door circusregisseur Zinzi Oegema en co-regisseur Hanneke Meijers onder de vlag van TENT. De audio-documentaire Geluiden uit de PIT is vervolgens gemaakt met bijdragen van de betrokkenen bij PIT en ontwikkeld in samenwerking met Nadja van der Weide.

Credits: Evertjan Mercier als artiest Erik Glas. Marieke Thijssen als artiest Anouck Le Roy. Benjamin Kuitenbrouwer als artiest Johan Sjölund. Thamar Karst als dramaturge Petra Eikelenboom. Zinzi Oegema als regisseur. Hanneke Meijers als co-regisseur. Muziek van de band My Blue Van, uitgevoerd door Bas Beenackers, Dennis Wechgelaar en Johan van Bussel. Nadja van der Weide als voice-over en de editor en verantwoordelijke voor het script. Rick Haring van Studio Haring voor de geluidsmixage. PIT en Geluiden uit de PIT zouden niet bestaan zonder Rosa Boon, Cahit Metin, Anne Foekema en Overtreders W en is mede mogelijk gemaakt door het Fondspodiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.