Toneelvereniging Ons Genoegen: Achterumme

/Reprise

Voor het locatietheater Achterumme vertrek je met een plattegrond vanaf Herberg de Pol om een wandeling door Diepenheim te maken, waarbij je verschillende locaties aandoet. Ieder kwartier tussen 15:00 en 16:00 uur kan je (per groep) starten. Maak je keuze voor de vertrektijd bij de ticketverkoop.

Na het succes van Hotel van Herinneringen tijdens Heimland 2018 spraken verhalenvertellers Riet Mellink en Kirsten Roosendaal (Stichting Volle Grond) in de zomer van 2019 met verschillende Diepenheimers over wat het betekent om deel uit te maken van een kleine gemeenschap. Hier kwam het locatietheater Achterumme uit voort. Deze werd gespeeld in oktober 2019 tijdens Kunstmoment Diepenheim en gaat in reprise tijdens “Heimland de zomer door”.

Het centrale thema is de discretie die een kleine gemeenschap nodig heeft om solidair te blijven. Sommige precieze zaken worden niet besproken, maar iedereen weet ervan. Hoe blijft een uiteenlopende verzameling individuen een geheel? De spelers van de lokale toneelvereniging Ons Genoegen zijn wat dit betreft experts, zij waren dan ook de aangewezen personen voor de uitvoering van het project.

In de voorbereiding van het locatietheater werden de inwoners van Diepenheim het hemd van het lijf gevraagd: Wat deel je met elkaar, en wat niet? Waar praat je met elkaar over en wat hou je voor jezelf? Naar wie ga je toe als je echt even iets kwijt moet? Praat je weleens je mond voorbij? De gesprekken leverden een beeld van het dagelijks leven in Diepenheim, gebeurtennissen die niet in de geschiedenisboeken staan, maar wel een mensenleven hebben bepaald.

Achterumme is een locatietheatervoorstelling waarbij het publiek op bezoek gaat bij Diepenheimers. Bij voorkeur via de achterdeur. De spelers van de lokale toneelvereniging Ons Genoegen brengen praatjes over de heg en luchten hun hart aan de keukentafel, ze zwijgen diplomatisch en delen publieke geheimen, ze vertellen anekdotes en Diepenheimse drama’s.

Terugkerend thema in alle verhalen is de discretie die een kleine gemeenschap nodig heeft om solitair te blijven. Blijft het bij horen, zien en zwijgen? Of klapt er iemand uit de school?

Riet en Kirsten schrijven verhalen over plekken en mensen. Ze maken routebeschrijvingen en ensceneren ontmoetingen. Het vinden van de weg van het bekende naar het onbekende en vice versa komt steeds terug in hun voorstellingen en installaties.

Nadien is het boekje “Achterumme”, met de teksten in Nederlands en dialect, verkrijgbaar bij Herberg de Pol.

Vrijdag 24 juli t/m 31 juli

(met uitzondering van maandag 27 en dinsdag 28 juli)

Vertrektijden: 15:00, 15:15, 15:30 en 15:45 uur

Locatie:  vanaf Herberg de Pol, vertrek in groepjes van max. 8 personen.

Kaartje:  € 10,-

In verband met de coronacrisis en het beperkte aantal plaatsen per voorstelling zijn we genoodzaakt een hogere prijs te hanteren dan dat je van ons gewend bent. Hopende op je begrip hiervoor  en heel erg bedankt voor  je steun! Mede dankzij jou kunnen we Heimland in stand houden!