Referenties Heimland

“In 2019 ben ik, samen met een vriendin, voor het eerst naar het Heimland Festival geweest. Wat een ontzettend leuk, goed opgezet locatietheaterfestival. Een mini-Oerol maar dan in een (nog) mooier landschap. Door tijdgebrek, hebben wij slechts twee voorstellingen gezien maar die waren dan ook prachtig. Nadien hebben we gezellig met bezoekers en locals geborreld in Diepenheim, waar we ook nog heerlijk gegeten hebben (ondanks het late tijdstip). We sliepen in Diepenheim zelf in B&B De Koningsknecht. Ook dat is zeker een aanrader, een ware parel in het dorp! Ontzettend aardige en gastvrije gastheer en –vrouw met een heerlijk ontbijt de volgende ochtend. We hebben enorm genoten en gaan ook zeker volgend jaar weer terug.”

Annemiek Hemmes (Breda)

“Voor mij persoonlijk betekent HEIMLAND een broedplek waar ik als theatermaker en artistiek leider stevig omarmd ben en zo een plek heb kunnen vinden in het werkveld. Door het op terugkerende basis kunnen maken en spreken over mijn werk en dat van andere theatermakers. Door het onderdeel zijn van de artistieke kern van het festival gaat het niet enkel over de artistieke vrijheid maar evenzo over artistieke verantwoordelijkheid, missie, marketing, trend en toekomst van theater. Door het regelmatig plannen van waardevolle en inzichtelijke gesprekken en acties onder leiding van Ruth Semmekrot, Adrie van Essen en Geert Overdam. Om als relatief jonge maker onderdeel te zijn van een artistieke kern en mee te denken en beslissen is een leerzaam traject.”

Sanne Verkaaik (Amsterdam)
Theatermaker/regisseur Jongerentheater Krang

“Heimland is een uniek festival in Nederland omdat het op een intieme manier de maker en de luisteraar/kijker verbindt. Door de setting en plaatsing biedt het gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over je productie, wat leerzaam is voor beide partijen, wat elkaar verbindt, nieuwsgierig maakt naar elkaar en naar inhoud. Los daarvan combineert dit festival op een zeer ingenieuze wijze vele kunstvormen waaronder opera, theater, circus, straatartiesten, installaties. Op deze manier kan het publiek en ook de makers elkaar vanuit zeer verschillende aspecten inspireren, prikkelen, activeren en op gedachten brengen die door deze setting mogelijk worden gemaakt. Heimland heeft me veel geboden door dingen ‘uit te proberen’, te proeven, in gesprek met je publiek te gaan, te ervaren door ‘in een diepe zee te springen zonder te kunnen zwemmen’ en zich toch gedragen voelen door publiek die zich realiseert wat voor proces je instapt. Hier heb ik veel van geleerd, alsook enorm genoten van dit proces en de makers om me heen die een vergelijkbare weg aan het bewandelen zijn.“

Ekaterina Levental (Amsterdam)
Theatermaker LEKS

“Heimland, een nieuw evenement voor buitentheater in de breedste zin. Helaas waren we vorig jaar verhinderd. Met een belangstellende houding hebben we de editie in 2019 bezocht. We waren meer dan aangenaam verrast dat we op een zeer laagdrempelige wijze een buitengewoon bijzondere locatie een intieme voorstelling bijgewoond hebben. Het ademde een huiskamergevoel. Bijna aaibaar. Dichterbij de artiesten kun je niet komen. De bijzondere locaties en het programma, dat duidelijk niet standaard is, en daarom juist voor de bezoekers een eye-opener is, verdient meer aandacht en bestaansrecht. We dragen Heimland een warm hart toe.“

Wim en Jolande Boomkamp (Amsterdam)

“Heimland creëert een thuis waar publiek en artiesten samen het avontuur aangaan. Voor Consensus Vocalis was in Heimland 2019 de manege in Diepenheim de thuisbasis voor onze voorstelling Chanting Forest, gecomponeerd en gemaakt in Werkplaats Diepenheim. De combinatie van creëren en uitvoeren op een inspirerende en bijzondere plek in Diepenheim is van onschatbare waarde voor het artistieke product. Heimland maakt dat waar.”

Francis Faas (Amsterdam)
Directeur Consensus Vocalis

“Dit jaar voor het eerst naar Heimland geweest. Een prachtig festival waar muziek, kunst en cultuur en theater elkaar ontmoeten. Op bijzondere locaties Diepenheim en omgeving vonden we prachtige creaties van ervaren en professionele artiesten tot opkomende artiesten. Een geweldige ervaring! We hebben genoten van onder andere: Consensus Vocalis – Chanting Forest, een wereldpremière en een overweldigende muzikale ervaring, Mirthe Dokter heeft ons weer moed gegeven, Charlotte de Lange toonde verfijnd poppenspel met behulp van een indrukwekkende video-installatie begeleid door prachtig vioolspel, Remco de Kluizenaar heeft de Watermolen Den Haller omgetoverd in een experimenteel muzikaal feestje. En dan heb ik nog lang niet alle artiesten genoemd. Wat een prachtig feest was het!”

Tosha van der Maas (Geertruidenberg)

“Heimland 2019 was een -meer dan- heerlijke culturele ervaring. Ik heb het festival op verschillende dagen, met verschillende mensen bezocht. Elke dag voelde je de relaxte, gemoedelijke en toegankelijke sfeer die me deed denken aan Oerol op Terschelling. Natuurlijk is het fantastisch om kunst en cultuur te beleven in een prachtige, lommerrijke omgeving. En is het zalig, om je tussen de voorstellingen door te laven aan heerlijke hapjes en drankjes op een gezellig en intiem dorpsplein.
Het meest indruk heeft desalniettemin de voorstelling ‘Chanting Forest’ van Consensus Vocalis op mij gemaakt. Ik was nog niet eerder zo geraakt door kunst op mijn eigen geboortegrond (Twente).
Dat klinkt misschien gek, maar het stemde me hoopvol en maakte me ook enorm dankbaar. Ik hoop dan ook van harte dat Heimland de mogelijkheid zal krijgen om echt te wortelen in onze omgeving. En hopelijk zelfs de kans krijgt om uit te groeien tot een bescheiden “ Twentse variant van Oerol” , waardoor veel meer mensen van het geweldige aanbod, gepresenteerd in onze prachtige regio, mogen genieten.”

Merel ten Elzen (Enschede)

“Heimland is een uniek festival, omdat er uitsluitend voorstellingen staan die ‘in eigen huis’ (Werkplaats Diepenheim) zijn ontwikkeld. De werkplaats staat open voor professionele makers uit binnen- en buitenland op het gebied van straattheater, circus en diverse andere disciplines. De adembenemende mooie omgeving van het stadje Diepenheim dient als decor voor theater binnen en buiten. Deze combinatie én de doorgaans hoge kwaliteit maakt dat het festival een hele speciale en bijzondere positie inneemt op de zomerkalender.”

Alfred Konijnenbelt (Amersfoort)
Artistiek directeur internationaal straattheaterfestival Spoffin

“Heimland 2019 was een voor mij een ongelofelijk rijke ervaring. De combinatie van kwalitatief hoogwaardig en gevarieerd cultureel aanbod op de prachtige en verrassende locaties. De energie en rijkdom van de voorstellingen en tegelijk de dorpse rust en ruimte. Een uitgebalanceerd aanbod gericht op een breed publiek.
Het is echt bewonderenswaardig hoe met de beperkte middelen en de inzet van zo ontzettend veel mensen Heimland vorm heeft kunnen krijgen. En er is alle reden om dit festival verder te laten groeien en bloeien; er ligt nu een sterke basis die alles in zich heeft om nog veel meer mensen, zowel regionaal als landelijk, op een toegankelijke manier, dichtbij de makers, kennis te laten maken en te laten genieten van kunst en cultuur, ingebed in het prachtige Twentse landschap.“

Lieke Bisseling
Zakelijk leider Theater Sonnevanck (Enschede)

“Heimland is een uniek festival in Nederland omdat het op een intieme manier de maker en de luisteraar/kijker verbindt”

Ekaterina Levental (Amsterdam)