Tukker
spotten​

Tukkerspotten gaat van A tot Z over de raadselachtige ziel van de Twentenaar. We gaan er vanuit dat zelfs de Twentenaar een ziel heeft. Verdeeld over drie dagen neemt Martin ter Denge de bezoekers mee in gesprekken over de Twentse cultuur met zijn Twentse gasten. 

Dialectgoeroe Martin ter Denge gaat Tukkerspotten

Hoeveel drinkt een dorstige Tukker? Botert het tussen Twente en de Achterhoek? Waarom praat een oosterling moeizaam over gevoel? Die vragen stelt dialectgoeroe Martin ter Denge tijdens Heimland. Hij doet aan Tukkerspotten, een ludieke zoektocht naar de volksaard van de Twentenaar. Met een quiz en cultuur, in woord en muziek.

Rijssenaar Martijn ter Denge ontvangt actrice Johanna ter Steege, Bert Eeftink alias Helligen Hendrik, komiek/muzikant André Manuel, caberatière Nathalie Baartman, Theo Hakkert en uitgever Paul Abels.

21 juni: André Manuel & Paul Abels

André Manuel

Ieder dorp heeft z’n paradijsvogels, Diepenheim heeft André Manuel. Deze maatschappijkritische raskomiek en kittige columnkrabbelaar heeft (behalve in Rijssen en misschien daarom nog wel meer in de rest van Twente) zijn sporen al lang en breed verdiend. Met andere woorden, hij had toch niks anders te doen. Dus schuift André graag aan op het podium der podia om over zijn Twentse ziel te oreren. Hij zal ongetwijfeld proberen het gesprek richting Volksheil te praten, zijn lied van 80 minuten, dat hij elke avond van Heimland zal spelen. 

Paul Abels 

Paul Abels oet Lönneker is liefhebber van verhalen. Het liefst goede, maar sterke zijn ook prima. Logisch dus dat hij vroeger, als men hem vroeg wat hij later wilde worden, steevast antwoordde: “ik wil paus worden.” Of groenteboer. Het werd uiteindelijk uitgever. Op een mooie dag bij het café van Lonneker kreeg hij de eerste beginselen van het boek Tukkerspotten voorgelezen. Hij sprak: “Kö’w wal wat met.” Het resultaat zie je tijdens Heimland. 

 

Paul kun je kennen van zijn bijdrage aan Politiek in de Pol in Diepenheim en zijn wekelijkse columns in Tubantia. Daarnaast is Paul een van de weinige uitgevers die Twente rijk is. En dan nog is het aanbod van Twentse schrijverij minimaal. Hoe komt dit? Wat weet Paul daarvan? En wat denkt hij eraan te gaan? 

Muzikale begeleiding door DJ Castello

Hij woont op de bekendste plek van Delden en jaarlijks komen hordes toeristen zijn huis bekijken. Minder bekend is dat er vanuit een van zijn koetshuizen regelmatig dikke klappers van de 97.0 FM klinken. Graaf Roderik is namelijk gek op allerlei soorten muziek en heeft een heel eigen kijk op dit stuk cultuurgoed. Hij brak er zelfs al eens een lans voor in de krant. Tijdens Heimland slingert DJ Castello de dikste hits op de pinne. 

22 juni: Johanna ter Steege & Nathalie Baartman

Johanna ter Steege

Sinds haar doorbraak met Spoorloos is ze niet meer weg te denken in de Nederlandse toneel- en filmwereld. Als onbetwiste Twentse koningin van het witte doek heeft Johanna eigenlijk geen introductie nodig. Met haar prachtige Zuidwest-Twents fleurde ze haar rol in De Beentjes van Sint-Hildegard, en daarmee de hele film, op. En als al dat volk wat op Vliegbasis Twenthe naar Hanna van hendrik kwam kijken een vliegreis had geboekt, had de Twentse economie een flinke boost gekregen. Hoezeer ze Twente ook liefheeft, haar huis staat in Rotterdam. Omdat het heerlijk is om Twente af en toe te bezoeken, maar het ook wel eens goed is om er hoofdschuddend van een afstandje naar te kijken. 

Nathalie Baartman

Vrouwen groot noemen, dat is vragen om problemen.  Gelukkig is Nathalie groot in kleinkunst. Een beest op het podium en in de krant. Geen wonder dus dat ze in 2004 al de Persoonlijkheidsprijs van het Camerettenfestival kreeg. Baartman oet Boorn is er zo een die van haar Twentse tongval een ontwapend wapen weet te maken en een rijk scala aan typetjes weet neer te zetten.

Tijdens Tukkerspotten is ze gewoon zichzelf. Zijn al haar komische figuren weerspiegelingen van haarzelf? Hoe zit dat met Baartmans Bössels?

23 juni: Bert Eeftink & Theo Hakkert

Bert Eeftink

Presenteren, acteren, flatuleren, Bert Eeftink doet het allemaal. En dan ook nog eens op het podium. Zijn typetje Helligen Hendrik is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een theaterfenomeen die zalen letterlijk platspeelt, van Dinxperlo tot Pieterburen. Dat de Gorenaar heel wat in zijn mars heeft moge duidelijk zijn. Hoe is dat ontstaan? En waar moet het heen? Wilde hij altijd al presentator worden? Kan hij nog normaal over straat in Goor? Wat is er eigenlijk zo fijn aan dit stadje?

Theo Hakkert

Vaste prik, Theo nam eeuwenlang met zijn column in ‘n Baants de Twentse gemeenschap op de Hakkert. Rustig, bedaard, weloverwogen. Was hij altijd al zo ‘heanig’ van zichzelf, of komt het doordat hij zoveel relaxte dubreggae luistert? Minder bekend is zijn haast catalogische kennis van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Een schril contrast met de roemruchte Goorse School- en Volksfeesten. Of toch niet? Hoe kijkt hij daar tegenaan? En wat definieert volgens hem de Twentse ziel?

Muzikale begeleiding door DJ Castello

Hij woont op de bekendste plek van Delden en jaarlijks komen hordes toeristen zijn huis bekijken. Minder bekend is dat er vanuit een van zijn koetshuizen regelmatig dikke klappers van de 97.0 FM klinken. Graaf Roderik is namelijk gek op allerlei soorten muziek en heeft een heel eigen kijk op dit stuk cultuurgoed. Hij brak er zelfs al eens een lans voor in de krant. Tijdens Heimland slingert DJ Castello de dikste hits op de pinnen.