Zaterdag 22 juni 

/ 16.00 uur

Werkplaats Diepenheim

COLLECTIEF TEDER

De Heksenhamer

Vanaf € 7 euro

ANDERE SPEELDATA

Zaterdag 22 juni / 15.00 uurBekijken

In ‘De Heksenhamer’, de debuutvoorstelling van Collectief Teder, wordt je meegenomen langs de grimmige realiteit achter de ogenschijnlijke sprookjesachtige heksenjacht.  

Wat weten we écht over de heksenvervolgingen van 600 jaar geleden? Hoe wordt de heks vandaag de dag afgebeeld?

Met een mix van harmonische zang, akoestische gitaren en een humoristisch carrousel aan karakters, nemen Isa en Clé je mee langs de geschiedenis en terug. Ze werpen een kritisch licht op het beruchte boek ‘De Heksenhamer’ van Heinrich Kramer; een boek dat zijn wortels vindt in middeleeuwse paranoia en patriarchale onderdrukking.

Op een speelse en tegelijk confronterende wijze voert het collectief je langs deze historische gebeurtenis en laat het zien hoe de schaduw ervan nog steeds over onze samenleving hangt. Laat je verrassen, vermaken en ontroeren. 

Recensies

'Van grappig naar zeer indrukwekkend naar de bittere realiteit. Ik ben er even stil van.' 'Hele mooie voorstelling. 2 keer gezien. 2 keer verrast. 2 keer brok in de keel.’

Bezoekersreacties Hoogte80 Festival, Arnhem

Over de maker

Collectief Teder, gevormd door de recent afgestudeerde Isa Zwart en Clé Delphi, vindt haar oorsprong niet alleen in een gedeelde passie voor muziektheater, maar vooral in een diepgeworteld gevoel van urgentie om het patriarchaat te bestrijden. Beiden hebben ze aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem gestudeerd en vormen sinds 2022 een dynamisch en veelzijdig duo. 

Hun unieke benadering omvat zowel het verkennen van historische aspecten als het kritisch onderzoeken van hedendaagse onderdrukking. In hun debuutvoorstelling ‘De Heksenhamer’,  belichten ze op een speelse en confronterende manier de heksenvervolgingen van vroeger en hoe deze gebeurtenissen nog steeds resoneren in onze huidige maatschappij.  

In hun nieuwste project ‘Cornflakes, No Porn Flakes’ duiken Isa en Clé in de geschiedenis van het iconische Cornflakes-merk. Ontdek hoe deze ontbijtgraan, met zijn oorsprong in een anti-masturbatiecampagne, deel uitmaakte van een groter verhaal rondom seksuele taboes en moraliteit. 

Collectief Teder’s voorstellingen bestaan uit een eigenzinnige mix van muzikale en theatrale elementen: meerstemmige zang, gitaren en elektronische geluiden, gevolgd door beeldende scènes, het spelen van diverse rollen en zij die op het podium staan als niemand minder dan henzelf. Maak je op voor een voorstelling die niet alleen vermaakt, maar ook inspireert tot actie en reflectie.