Randprogramma 

/ 16.00 uur

Herberg de Pol

Gratis toegang

ELMO VERMIJS

Het Amstelpark - De bomen vertellen hun verhaal

De bomen vertellen hun verhaal

Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal’ is een bijzonder project, geïnitieerd door kunstenaar Elmo Vermijs. In dit project staan de 6000 bomen van het Amsterdamse stadspark centraal, die als stille getuigen van de klimaatverandering hun verhaal vertellen.

De documentaire, voortgekomen uit dit project, biedt een unieke kijk op de rol van bomen in onze stedelijke omgeving en de impact van klimaatverandering op hun bestaan. De bomen krijgen op deze manier een stem en brengen belangrijke boodschappen over die vaak onopgemerkt blijven.

Kom en ontdek hoe de bomen van het Amstelpark hun verhaal vertellen en laat je inspireren door deze bijzondere documentaire.

Het project

Het project bestond uit een jaarringonderzoek door de WUR, de installatie Parlement van de Bomen, een educatief programma en resulteerde in een speculatieve Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit waarin de bomen voor hun rechten opkomen en lokale vervuilers ter verantwoording roepen. Klik hier voor het project.

Rechtszaak in het park - de bomen spreken zich uit

16 oktober 2022. Bomen, wetenschappers, kunstenaars, advocaten en het publiek komen samen in het Amstelpark, Amsterdam voor Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit. In deze speculatieve rechtszaak stellen zij zich een toekomst voor waarin bomen dezelfde rechten hebben als mensen en lokale vervuilers ter verantwoording roepen. Een College van drie rechters behandelde de zaak. De verdediging van de eisers – de bomen in het park – bestaat uit getuige-deskundigen, die hun zaak ondersteunen met dendrochronologisch bewijs, en juridische en artistieke pleidooien. De uitspraak betreft niet alleen de bomen in het park, maar stelt ook de huidige toestand van de democratie ter discussie

Credits

RechtersMarianne Thieme, Eva Rovers en Mert Kumru
GriffierHannah Prins
AdvocatenJessica den Outer en Jan van de Venis
Artistieke vertegenwoordigersGershwin Bonevacia, Thijs van Vuure, Kenzo Kusuda, Mus Broes en Noï Vermijs
VerweerdersSem Bakker
Getuigen-deskundigenUte Sass-Klaassen en Peter Akkerman
VideoJeppe van Pruissen en Joris van Egmond
DramaturgieMarieke Nooren
InstallatieStadshout, Stefan Auberg en Elmo Vermijs