Zondag 23 juni 

/ 18.00 uur

Buitenplaats Vinckeboom

JENTE POSTHUMA & COLLECTIEF TEDER

Heks! Heks! Heks!

Vanaf € 7 euro

Schrijver Jente Posthuma maakte haar debuut in 2016 met het veel geprezen boek Mensen zonder uitstraling. Dit jaar is ze genomineerd voor de prestigieuze International Booker Prize voor haar roman Waar ik liever niet aan denk (2020) die vorig jaar in Engelse vertaling uitkwam als What I’d Rather Not Think About. De jury noemt haar proza “razor-sharp, deliberately laconic, and often absurdly funny.” In 2023 verscheen ook haar derde boek Heks! Heks! Heks!, een hervertelling van drie Nederlandse sagen waarin heksen de hoofdrol spelen. Op een eigenzinnige en vaak geestige manier laat Posthuma zien wie de vrouwen uit deze sagen werkelijk waren.

De sessie.

In samenwerking met Collectief Teder gaat Jente dieper in op de betekenis van het begrip ‘heks’ en hoe de geschiedenis van de heksenvervolgingen nog steeds sporen nalaat in deze tijd en in haar eigen leven.

Fragment uit Heks! Heks! Heks!

“In de vijftiende eeuw woonde in Lettele een heks, wat op zich niets bijzonders was want in die tijd noemde men veel vrouwen zo. Vrouwen die arts of verloskundige waren. Vrouwen die lazen. Vrou­wen die niet wilden trouwen. Kinderloze vrouwen. Vrouwen die hard praatten. Vrouwen die genoten van seks. Vrouwen die woonden in de buurt van mensen die door ziekte of ongeluk waren getrof­fen. Oude vrouwen. Vrouwelijke familieleden van iemand die was beschuldigd van hekserij. Vrouwen die erg aanwezig waren. Vrouwen die zich vaak terugtrokken. Vrouwen die zelden de mis bijwoon­den. Vrouwen die altijd de mis bijwoonden. Vrou­wen met een bleke huid. Vrouwen met een donkere huid. Vrouwen met veel moedervlekken. Vrouwen die hun intuïtie gebruikten. Vrouwen met een ka­rakter.”

Credits

FotograafBas Uterwijk