Zaterdag 22 juni 

/ 14.00 uur / 16.00 uur

Werkplaats Diepenheim

Gratis toegang

MONKI BUSINESS | TENT

Forever Young - Work in Progress

Monki is uit de kast als optimist, maar hoe moet het verder? In Forever Young veegt Benjamin Kuitenbrouwer de laatste twijfels van tafel. Want ooit zijn we als optimist geboren, met kinderlijke onschuld en met bevragende blik. Wanneer ging het mis? Toen er werd gewezen ‘kijk eens hoe de wereld écht werkt’ en werd geopperd ‘liefde moet je verdienen’ en toen er werd gewaarschuwd ‘wees alert!!’ Monki zegt ‘Nee! Het moet anders.’

Mag je nog oprecht verontwaardigd zijn zonder te horen hoe complex de wereld is?

Zwierend aan de Chinese mast en spelend rond de trapeze schudden de acrobaten Hanna de Vletter en Majo Cázares eigenzinnig de wasdom van zich af. De voorstelling is een fysieke vertelling over de kern van ons mens-zijn, over geoorloofd dromen van alternatieven. En over de daadkracht van elke nieuwe generatie, soms roekeloos maar altijd wezenlijk. Upbeat en met aanstekelijke energie krijgt optimisme in deze korte circusvoorstelling steeds meer lading.

Over de maker

Benjamin Kuitenbrouwer (1988, Amsterdam) is een veelzijdig circusartiest en podiumkunstenaar en dankt zijn bijnaam Monki aan zijn voorliefde om tussen metershoge palen heen en weer te slingeren. Sinds zijn debuut (Not Somewhere Else, 2017), is hij vaak te zien op podia en festivals met voorstellingen waarin hij de dubbele Chinese mast combineert met livemuziek, theater of video.

Tussen 2021 en 2024 is hij huismaker van het Amsterdamse huis voor hedendaags circus, TENT. In dit vierjarig makerstraject ontwikkelt hij met zijn gezelschap Monki een reeks over optimisme. Hij laat ons nadenken over ons negatieve wereldbeeld, de effecten van conventionele nieuwsmedia of onze algemeen heersende blik op de mens en de toekomst. Niet dat hij de slechte kanten van de mens wil verdoezelen, maar hij wil het positieve benoemen om het negatieve aan te pakken. Zo creëert theatermaker Monki de mogelijkheid om elkaar een verhaal te vertellen dat wel eens het verschil zou kunnen maken.

Andere voorstellingen uit de serie zijn 60% Banaan: een blijde boodschap voor de boze burger (2022). In de vorm van een acrobatische lezing en een feestje met het publiek toont hij aan dat het beter gaat met de wereld dan we denken. In het tweede deel Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist (2023) komt hij uit de kast als optimist en dat blijkt een opdracht vol twijfels en valkuilen. In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand.

Recensies

Met Niks nieuws. Over mijn coming-out als optimist brengt de artiest niet alleen een ijzersterke monoloog en spannende acrobatiek, ook pakt hij je volledig in, draagt je hart weg in een gouden emmer

Theaterkrant, keuze van de criticu

Benjamin Kuitenbrouwer is een optimist. Niet dat hij naïef is, maar hij gelooft dat problemen zijn op te lossen. En hij denkt dat iemand iets kan, als hij of zij dat maar gelooft.

Lorianne van Gelder, Parool

Credits

SpelMajo Cázares & Hanna de Vletter
Concept & regieBenjamin Kuitenbrouwer
Co-regieAnouke de Groot
DramaturgieBas van Rijnsoever
ProducentTENT/ Monki
ProductieVeerle van Lieshout
ResidentiesLatitude 50 & Werkplaats Diepenheim
PartnersFonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst
BeeldJacob Rosseel

Forever Young is een volgende voorstelling in een serie rond het thema optimisme van Monki, deze keer in regie van Benjamin Kuitenbrouwer, huismaker van TENT van 2021-2024.