Vrijdag 21 juni 

/ 20.00 uur

Zalencentrum Beltman

MARTIN TER DENGE MET ANDRÉ MANUEL & PAUL ABELS

Tukkerspotten

Vanaf € 15 euro

ANDERE SPEELDATA

Zaterdag 22 juni / 14:00 uurBekijken
Zondag 23 juni / 16:00 uurBekijken

Contentmaker, auteur en ‘Nedersaksivist’ Martin ter Denge (1985) schreef Tukkerspotten, een boek over de raadselachtige ziel van de Twentenaar. Van de A van Accent via Beunen, Carbid en Gevoelens tot Wilmink en Zwijgen.  

Een handige antropologische gids voor iedereen die met een bijzondere paradijsvogel te maken krijgt: de Tukker.

Naast het werk voor zijn eigen onderneming is Ter Denge bijzonder actief voor de promotie van het Nedersaksisch als alledaagse taal. Hij maakt Twentse podcasts op Spotify en YouTube, TikToks, schrijft muziek, gedichten, verhalen en Wikipedia-artikelen in het Nedersaksisch, en is regelmatig te zien als gastspreker voor organisaties en onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld op de University of Twente, waar hij Nedersaksische les gaf aan internationale studenten. Of in het Science Café van Saxion hogeschool en de UT. 

Over Tukkerspotten @ Heimland

Wat weet jij nu echt van Twente en het Twents? Nedersaksivist Martin ter Denge kijkt een uur lang met gasten en het publiek in de spiegel van de eigen taal en cultuur. Over joa joa, over de voors en tegens van noaberskop, hoe we onszelf (te) klein houden, de reikwijdte van onze taal en hoe moeilijk het wel niet is om uiting te geven aan onze gevoelens. Noh, mie ducht! Op deze dag neemt Martin ter Denge de bezoekers mee in gesprekken over de Twentse cultuur met zijn Twentse gasten: André Manuel en Paul Abels. 

 

André Manuel

Ieder dorp heeft z’n paradijsvogels, Diepenheim heeft André Manuel. Deze maatschappijkritische raskomiek en kittige columnkrabbelaar heeft (behalve in Rijssen en misschien daarom nog wel meer in de rest van Twente) zijn sporen al lang en breed verdiend. Met andere woorden, hij had toch niks anders te doen. Dus schuift André graag aan op het podium der podia om over zijn Twentse ziel te oreren. Hij zal ongetwijfeld proberen het gesprek richting Volksheil te praten, zijn lied van 80 minuten, dat hij elke avond van Heimland zal spelen.

 

Paul Abels 

Paul Abels oet Lönneker is liefhebber van verhalen. Het liefst goede, maar sterke zijn ook prima. Logisch dus dat hij vroeger, als men hem vroeg wat hij later wilde worden, steevast antwoordde: “ik wil paus worden.” Of groenteboer. Het werd uiteindelijk uitgever. Op een mooie dag bij het café van Lonneker kreeg hij de eerste beginselen van het boek Tukkerspotten voorgelezen. Hij sprak: “Kö’w wal wat met.” Het resultaat zie je tijdens Heimland.

 

Paul kun je kennen van zijn bijdrage aan Politiek in de Pol in Diepenheim en zijn wekelijkse columns in Tubantia. Daarnaast is Paul een van de weinige uitgevers die Twente rijk is. En dan nog is het aanbod van Twentse schrijverij minimaal. Hoe komt dit? Wat weet Paul daarvan? En wat denkt hij eraan te gaan?

 

Muzikale begeleiding door DJ Castello

Hij woont op de bekendste plek van Delden en jaarlijks komen hordes toeristen zijn huis bekijken. Minder bekend is dat er vanuit een van zijn koetshuizen regelmatig dikke klappers van de 97.0 FM klinken. Graaf Roderik is namelijk gek op allerlei soorten muziek en heeft een heel eigen kijk op dit stuk cultuurgoed. Hij brak er zelfs al eens een lans voor in de krant. Tijdens Heimland slingert DJ Castello de dikste hits op de pinne.