Zondag 23 juni 

/ 16.00 uur

Zalencentrum Beltman

MARTIN TER DENGE MET BERT EEFTINK & THEO HAKKERT

Tukkerspotten

Vanaf € 15 euro

ANDERE SPEELDATA

Vrijdag 21 juni / 20:00 uurBekijken
Zaterdag 22 juni / 14:00 uurBekijken

Contentmaker, auteur en ‘Nedersaksivist’ Martin ter Denge (1985) schreef Tukkerspotten, een boek over de raadselachtige ziel van de Twentenaar. Van de A van Accent via Beunen, Carbid en Gevoelens tot Wilmink en Zwijgen.  

Een handige antropologische gids voor iedereen die met een bijzondere paradijsvogel te maken krijgt: de Tukker.

Naast het werk voor zijn eigen onderneming is Ter Denge bijzonder actief voor de promotie van het Nedersaksisch als alledaagse taal. Hij maakt Twentse podcasts op Spotify en YouTube, TikToks, schrijft muziek, gedichten, verhalen en Wikipedia-artikelen in het Nedersaksisch, en is regelmatig te zien als gastspreker voor organisaties en onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld op de University of Twente, waar hij Nedersaksische les gaf aan internationale studenten. Of in het Science Café van Saxion hogeschool en de UT. 

Over Tukkerspotten @ Heimland

Wat weet jij nu echt van Twente en het Twents? Nedersaksivist Martin ter Denge kijkt een uur lang met gasten en het publiek in de spiegel van de eigen taal en cultuur. Over joa joa, over de voors en tegens van noaberskop, hoe we onszelf (te) klein houden, de reikwijdte van onze taal en hoe moeilijk het wel niet is om uiting te geven aan onze gevoelens. Noh, mie ducht! Op deze dag neemt Martin ter Denge de bezoekers mee in gesprekken over de Twentse cultuur met zijn Twentse gasten: Bert Eeftink en Theo Hakkert.

 

Bert Eeftink

Presenteren, acteren, flatuleren, Bert Eeftink doet het allemaal. En dan ook nog eens op het podium. Zijn typetje Helligen Hendrik is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een theaterfenomeen die zalen letterlijk platspeelt, van Dinxperlo tot Pieterburen. Dat de Gorenaar heel wat in zijn mars heeft moge duidelijk zijn. Hoe is dat ontstaan? En waar moet het heen? Wilde hij altijd al presentator worden? Kan hij nog normaal over straat in Goor? Wat is er eigenlijk zo fijn aan dit stadje?

 

Theo Hakkert

Vaste prik, Theo nam eeuwenlang met zijn column in ‘n Baants de Twentse gemeenschap op de Hakkert. Rustig, bedaard, weloverwogen. Was hij altijd al zo ‘heanig’ van zichzelf, of komt het doordat hij zoveel relaxte dubreggae luistert? Minder bekend is zijn haast catalogische kennis van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Een schril contrast met de roemruchte Goorse School- en Volksfeesten. Of toch niet? Hoe kijkt hij daar tegenaan? En wat definieert volgens hem de Twentse ziel?

 

Muzikale begeleiding door DJ Castello

Hij woont op de bekendste plek van Delden en jaarlijks komen hordes toeristen zijn huis bekijken. Minder bekend is dat er vanuit een van zijn koetshuizen regelmatig dikke klappers van de 97.0 FM klinken. Graaf Roderik is namelijk gek op allerlei soorten muziek en heeft een heel eigen kijk op dit stuk cultuurgoed. Hij brak er zelfs al eens een lans voor in de krant. Tijdens Heimland slingert DJ Castello de dikste hits op de pinnen.