Zaterdag 22 juni 

/ 14.00 uur

Zalencentrum Beltman

MARTIN TER DENGE MET JOHANNA TER STEEGE & NATHALIE BAARTMAN

Tukkerspotten

Vanaf € 15 euro

ANDERE SPEELDATA

Vrijdag 21 juni / 20:00 uurBekijken
Zondag 23 juni / 16:00 uurBekijken

Contentmaker, auteur en ‘Nedersaksivist’ Martin ter Denge (1985) schreef Tukkerspotten, een boek over de raadselachtige ziel van de Twentenaar. Van de A van Accent via Beunen, Carbid en Gevoelens tot Wilmink en Zwijgen.  

Een handige antropologische gids voor iedereen die met een bijzondere paradijsvogel te maken krijgt: de Tukker.

Naast het werk voor zijn eigen onderneming is Ter Denge bijzonder actief voor de promotie van het Nedersaksisch als alledaagse taal. Hij maakt Twentse podcasts op Spotify en YouTube, TikToks, schrijft muziek, gedichten, verhalen en Wikipedia-artikelen in het Nedersaksisch, en is regelmatig te zien als gastspreker voor organisaties en onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld op de University of Twente, waar hij Nedersaksische les gaf aan internationale studenten. Of in het Science Café van Saxion hogeschool en de UT. 

Over Tukkerspotten @ Heimland

Wat weet jij nu echt van Twente en het Twents? Nedersaksivist Martin ter Denge kijkt een uur lang met gasten en het publiek in de spiegel van de eigen taal en cultuur. Over joa joa, over de voors en tegens van noaberskop, hoe we onszelf (te) klein houden, de reikwijdte van onze taal en hoe moeilijk het wel niet is om uiting te geven aan onze gevoelens. Noh, mie ducht! Op deze dag neemt Martin ter Denge de bezoekers mee in gesprekken over de Twentse cultuur met zijn Twentse gasten: Johanna ter Steege en Nathalie Baartman. 

 

Johanna ter Steege

Sinds haar doorbraak met Spoorloos is ze niet meer weg te denken in de Nederlandse toneel- en filmwereld. Als onbetwiste Twentse koningin van het witte doek heeft Johanna eigenlijk geen introductie nodig. Met haar prachtige Zuidwest-Twents fleurde ze haar rol in De Beentjes van Sint-Hildegard, en daarmee de hele film, op. En als al dat volk wat op Vliegbasis Twenthe naar Hanna van hendrik kwam kijken een vliegreis had geboekt, had de Twentse economie een flinke boost gekregen. Hoezeer ze Twente ook liefheeft, haar huis staat in Rotterdam. Omdat het heerlijk is om Twente af en toe te bezoeken, maar het ook wel eens goed is om er hoofdschuddend van een afstandje naar te kijken.

 

Nathalie Baartman

Vrouwen groot noemen, dat is vragen om problemen.  Gelukkig is Nathalie groot in kleinkunst. Een beest op het podium en in de krant. Geen wonder dus dat ze in 2004 al de Persoonlijkheidsprijs van het Camerettenfestival kreeg. Baartman oet Boorn is er zo een die van haar Twentse tongval een ontwapend wapen weet te maken en een rijk scala aan typetjes weet neer te zetten.

Tijdens Tukkerspotten is ze gewoon zichzelf. Zijn al haar komische figuren weerspiegelingen van haarzelf? Hoe zit dat met Baartmans Bössels?